Umgås mitt i en utställning där matkultur och konst möts

Det är med stor glädje vi presenterar den legendariske fotografen Hans Gedda som vår första utställare. Hans Gedda kommer under perioden 27 oktober till 10 januari hänga fotografier från sin bok Cirkus, samt sina ikoniska porträtt på ett urval av skådespelare han fotograferat under sitt konstnärskap. Hans Gedda hade senast sin utställning i Stockholm på Nationalmuseum 2014. För kontakt med Hans Gedda, www.cameralink.se

Hans Gedda (född 1942) hör sedan länge till våra mest betydande fotografer. I hans produktion ingår en stor variation av verk, en blandning av porträtt, stilleben och halvdokumentära bilder. Den glidande skalan mellan de olika uttrycken väcker bland annat frågan om vad som är ett porträtt och vad som skiljer det från andra motiv. Bilderna sträcker sig över ett rikt konstnärskap från 50-talet fram till idag. Genombrottet kom 1967 med porträtten av Sara Lidman och Tove Jansson. Porträtt är också något som har dominerat Geddas konstnärskap och utgör därför en viktig del av hans konstnärskap. Listan över porträtterade ät lång, berömda bilder av Angela Davis, Andy Warhol, Nelson Mandela och välkända svenskar som Olof Palme, Birgit Nilsson och Jonas Gardell. I dessa framställningar existerar inte tid och rum, allt är avskalat. Här finns exempel på både närhet och distans. Till det mest nyskapande hör ett porträtt av Carl XVI Gustaf.

Kommersiellt och konstfullt Gedda har under hela sitt liv verkat som kommersiell fotograf. Men ofta har han skiftat perspektiv och använt samma modeller för egna konstprojekt. Bilder av karaktärsfulla äldre män gjordes parallellt med jeansreklam. Ett annat exempel är Geddas cirkusbilder, där Cirkus Scott var beställare. Dessa fotografier är en blandning av porträtt och halvdokumentära reportagebilder. De hör till det mest spännande som Gedda gjort och visas därför i separata avdelningar. I självporträtt har Gedda speglat sig i sina olika motiv. Han har uppträtt både som den vite clownen och som stilleben i form av skrotdelar. På detta sätt experimenterar han än i dag med en glidande skala mellan olika genrer som porträtt, naturstudier eller stilleben.
(Utdrag av text från Nationalmuseum.se/hansgedda)